2011. január 10., hétfő

Mi az a K érték?

Mi az a K-érték?

A hőátbocsátási tényező "k" betűjelét az európai egységesítésnek megfelelően az U betű váltotta fel. Ez tulajdonképpen lehet Ug, Uf, Uw érték is, attól függően, mire utal. A hirdetésekben az Ug értéket emlegetjük, mivel ez a legalacsonyabb, így a legvonzóbb is egyben.
A "g" az angol glass szóból ered, tehát az üveg hőátbocsátási tényezőjét, az "f" a frame, vagyis tok-szárny kapcsolat értékét hivatott mutatni. A "w" pedig a window, maga az ablak, a kettő (üveg+tok-szárny) együttes értékére utal. Pl.: Ug=1.0 W/m2K (Watt/négyzetméter Kelvin)

Régen, még a hőszigetelt üveg gyártásának kezdetén összeragasztották az üvegeket, ez volt a 4-16-4. Ez jelentett 1 db 4 mm-es üveget, 1db 16 mm-es alumínium távtartót, aztán megint 1 db 4 mm-es üveget. Ezeknek a "K", helyesen (továbbiakban) Ug értéke 2,8 volt. Az alumínium távtartóban granulátum szerű szemcsék voltak, amik a keletkezett párát magukba szívták, így nem párásodott be az üveg a köztes légtérben, az üvegtáblát folyékony, fekete butillal (szilikonnal) összeragasztották.(Ez ma is használt, rendkívül frappáns megoldás!)
Nőttek az igények, bővült a piac, elterjedtek az 1,4-es üvegek. Itt a szerkezeti felépítés nem változott, csak a külső üveg kapott egy Low-E bevonatot (hővisszaverő), így csökkentve a nyári nap által okozott felmelegedést, télen pedig a belső tér lehűlését.
Volt ennél jobb is, az 1,1-es, ahol beültettek a sarokba egy szelepet, így Argon gázt töltöttek a köztes térbe, ami még jobb hőszigetelővé tette az üveget.

Manapság úgy teszik 1.0-sá az üveget, hogy gázközegben ragasztják össze, és a 4 mm-es üvegeket Low-E bevonattal látják el.

Viszonylag új keletű dolog a háromrétegű üveg. Ez általában 4-12-4-12-4 felépítésű, vagyis 3 db 4 mm-es üveg, elválasztva 1-1 db 12-es távtartóval.  Ezek Ug értéke lehet 0,7 vagy 0,6 a fent is említett eljárások függvényében. Bizonyos gyártóknál már megtalálható a 92 mm-es profil 0,5-es üveggel párosítva (4-18-4-18-4 üveg rétegrendben), melyet elsősorban passzív házakhoz ajánlunk. (Fa nyílászárók TT903 profil, Műanyag nyílászárók Salamander BluEvolution 92 profil)

Fontos!
Az üveg és ezzel az egész ablak hőszigetelő tulajdonságát rontja, ha az üveglapok közé díszítő alumíniumrácsot teszünk, mivel az alumínium nagyon jó hővezető.

1 megjegyzés:

  1. Zsuzsi egyszerű, érthető ,lényegre törő megfogalmazás gratulálok!Itt cseng a fülemnél mintha te mondanád,profi vagy! :D

    VálaszTörlés