2011. január 25., kedd

Megtakarítás vagy pénzkidobás?

Mérhetetlen a túlkínálat, a gyártók akcióznak, rá vannak kényszerítve a fejlesztésre. Ez nagyszerű lehetőség, ha új építésű ingatlanról beszélünk! Azonban nem árt tisztában lenni az alábbiakkal:
- Kamraszám + üveg: 3 rétegű üveget ma már minden profilhoz ajánlanak, csak egy dolgot nem vesznek figyelembe; a 60 mm-es beépítési mélységgel rendelkező profilok (kamraszámtól függetlenül) ezt nem bírják el. Gondoljunk csak bele; egy ablak tömegének nagy hányadát az üveg teszi ki. Ha ezt a tömeget (a kétrétegűt tekintsünk 100%-nak) 50%-kal megnöveljük, a szárny gyakrabban meg fog ereszkedni, sőt előfordulhat, hogy a maximálisan (egyszárnyú bukó-nyíló ablaknál ez 150*150 cm) gyártható méretek esetében le is szakad!
- Régi épület + új ablak: ha cserére kerül a sor, a műanyag és fa ablak egy kalap alá tartozik a légzárást illetően. Tévhit, miszerint "a szomszéd is műanyag ablakot rakatott be, aztán mit ért el vele, penészesek a falak". Ez a jó minőségű fánál ugyanúgy jelen lenne. (Lsd.: "Felázott a tapéta" című fejezetet.) Nyílászárót elsősorban a rossz záródása miatt cserélünk, esetleg korszerűsíteni akarjuk a fűtést, szigetelni az épületet stb. Ebben az esetben összességében kell megnéznünk az értékeket. Kicseréljük az ablakokat 3 rétegű üvegesre, de a régi 30-40-es szigeteletlen falakat hagyjuk? A falnál távozik, amit hőben meg akarunk takarítani. Ebben az esetben elég egy 5 kamrás szerkezet 1.0-ás hőszigetelt üveggel. Ha a tetőt, a pincét, a külső falat szigeteljük, akkor mindenképpen min. 70 mm-es beépítési mélységű profilt válasszunk, és bátran szánjuk rá azt a pár ezer forintos többletköltséget a 3 rétegű üvegre!

Fontos!
Nincs értelme drágább, energiatakarékos ablakokat vásárolni, ha az ablakcserével egy időben nem szigeteljük azonos hatású szigetelőanyaggal a homlokzatot és a födémet egyaránt. Az energiatakarékos ablakok önmagukban nem csökkentik a kívánt mértékben az energiafogyasztást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése