2011. január 13., csütörtök

Fehér vagy barna?

Műanyag nyílászáróknál a fehér az általános szín. Valószínűleg azért, mert ez a legolcsóbb. Beszélhetünk egy oldalon vagy két oldalon fóliázott profilokról. Egy oldalon fóliázott szerkezetek alapteste fehér, így a külső, faerezett sérülése esetén (kiskutya be akar kéretőzni az ajtón, megkapargatja) a fehér feltűnően látszik. Két oldalon faerezett profilnál az alaptest színes, általában sötétbarna, de előfordul halványabb barna árnyalat is. Ez a profil gyártójától függ.
Megemlíthető még a profil festése, ezt hasonló körülmények között végzik, mint egy autónál. Zsírtalanítják, portalanítják az anyagot, adott hőmérsékleten fújják le. Ha valaki ilyet vásárolt és már karcos a szerkezet, javaslom a fém festéket (ehhez tudni kell a RAL színt) javító anyagnak, nekem bevált! Festékboltban 5 perc alatt kikeverik.
Ha a színes ablakot szeretnénk, érdemes olyat választani, ami a bejárati ajtók színpalettáján is megtalálható. Kellemetlen, ha pl. okker fóliás (oregon) ablakokat választunk, bejárati ajtót pedig csak sötét tölgy színből kapunk!
Fontos - nem utolsó sorban anyagi - tényező a későbbi árnyékolás. Ha színes ablakunk van, kár elrondítani fehér redőnnyel, meg aztán minek is költöttünk rá annyit, ha csak az ablakszárny látszik ki?
Redőnyöknél alapárban kétféle szín kapható: fehér (RAL 9016) és sötétbarna (RAL 8019). Árban a LINDAB tokosok a legkedvezőbbek, a mai technológiának köszönhetően évek múlva is megtartják színűket, nem vetemednek.
Az alumínium redőnyök drágábbak ugyan, de szín- és formatartóak. Ezeket már lehet kérni festett és fóliázott kivitelben. Ha szerencsénk van, a beszállító az ablakunkkal azonos fóliát tud biztosítani. (Ált.: aranytölgy, mahagóni, sötét fa-dió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése